doğukan-yildirim-logo

İletişim Telefonu +90 216 442 25 53

Tüm sorunlarınız için iletişime geçebilirsiniz

Adres Bilgileri

Barbaros Mh. Sütçü Yolu Cd. No:85/D:2 K:2 Ataşehir

Hafta İçi 09.00-18.00, Hafta Sonu 09.00-17.00

Gebelik Öncesi Myom Ameliyatı

Gebelik Öncesi Myom Ameliyatı

Gebelik öncesi myom ameliyatı çok önemli bir karardır. Myomların küçük bir kısmı doğurganlığı olumsuz yönde etkiler, hastaların büyük kısmı ise kendiliğinden hamile kalabilirler. Bu nedenle hamilelik düşünen bir kadına “bu myomu aldırmazsan hamile kalamazsın” denilmesinin bilimsel bir dayanağı bulunmamaktadır. Fakat myomların varlığı, gebelik sürecinin tamamında, doğumda ve sonrasında bazı riskleri beraberinde getirir. Düşük riski, erken doğum, doğum sonrası kanamalar gibi bazı istenmeyen durumlar myomlu gebelerde daha sık görülür. Fakat bu “bilgiyi” iyi yorumlamak gerekir.

Şöyle açıklayayım; gebelerin kabaca %10’unda myom bulunmaktadır ve bu myomlu gebelerin çok büyük bir kısmı sorunsuz bir şekilde doğum sürecini tamamlamaktadır. Fakat bu %10’luk grup, diğer %90 lık myomsuz gruba göre yukarıda bahsettiğim istenmeyen durumlarla daha sık karşılaşmaktadır. Peki myomun çıkarılması bu “risk artışını” ortadan kaldırır mı? İşte esas soru bu!

2020 yılında yapılmış bir çalışmada myomlu gebelerle, myomu ameliyatla çıkarılmış gebeleri kıyaslamışlar. 37.haftadan önce doğum yapmış olmayı, yani erken doğumu ele alalım. Myomlu gebelerde bu oran %11,3 iken, myomu çıkarılan gebelerde bu oran %9,1’miş. Aralarında %2,2’lik bir fark bulunmakta. Toplamda myomlu gebelerin %68,6’sı, myomu çıkarılan gebelerin 76,2’si miadında, yani olması gereken zamanda doğurmuşlar. Fark %7,4. Doğum sonu kanama; myomlu gebelerde %5,7, myomu çıkartılan gebelerde ise %4,7. Fark %1. Tabloyu paylaşıyorum, isteyenler daha ayrıntılı da inceleyebilir. Yani myomu çıkarmak riskleri tamamen “sıfırlamıyor”. Hatta bazı riskleri de arttırıyor (sezaryen doğum gibi). Her iki durumda da ortada bir “RİSK” söz konusu.

Paternal tıp dönemi artık sona erdi. Yani “doktor ne derse o olur, en iyisini o bilir” diye bir şey yok artık. Hekim hastaya seçenekleri gösterir, her yolun artılarını ve eksilerini anlatır. Hasta kendi gitmek istediği yola karar verir. Çünkü gittiği yolun risklerini kendisi yaşayacaktır. Hekim de bu yolda hastanın yanında durur ve ona yol gösterir. Modern tıbbın özeti bu. “Gebelik öncesi myomlar alınmalı mı?” sorusu da modern tıbbın ve modern hekimlerin çözebileceği bir konu.

Doç. Dr. Doğukan Yıldırım

Doç. Dr. Doğukan YILDIRIM

İstanbul Alle Sağlık Merkezinde Jinekolojik Onkoloji uzmanı olarak hizmet veren Dr. YILDIRIM, başarılı ameliyatlarıyla tanınmakta olup poliklinik hizmetlerine aralıksız devam etmektedir.