doğukan-yildirim-logo

İletişim Telefonu +90 216 442 25 53

Tüm sorunlarınız için iletişime geçebilirsiniz

Adres Bilgileri

Barbaros Mh. Sütçü Yolu Cd. No:85 K:3 Ataşehir

Hafta İçi 09.00-18.00, Hafta Sonu 09.00-17.00

Myom

myom, kadınlarda en sık görülen hastalıklardan biridir. Rahim kas dokusundan gelişen, iyi huylu tümörlerdir.

Myom Kimlerde ve Ne Sıklıkta Görülür?

Myomlar üreme çağındaki kadınlarda daha sık görülmektedir. Adet öncesi genç kızlarda çok fazla görülmemekle birlikte, ergenlik çağındaki kızlarda nadiren tespit edilebilir. Kadınlarda hayatlarının bir döneminde myom gelişme oranı %70-80 arasındadır. Fakat bir çok hastada bulgu vermemesi nedeniyle klinik olarak tespit edilme oranı %25 civarındadır.

Myom Belirtileri Nelerdir?

Aşırı Adet Kanaması (Menoraji):

  • Adet kanamasının normalden daha uzun sürmesi veya miktarının artması en yaygın semptomdur.
  • Bu durum, kansızlık (anemi) gelişmesine neden olabilir.

 

Pelvik Ağrı veya Bası Hissi:

  • Özellikle büyük boyutlu myomlarda karında dolgunluk hissi veya baskı.
  • Sürekli pelvik ağrı veya ilişki sırasında ağrı (disparoni) olabilir.

 

Adet Dışı Kanamalar (Metroraji):

  • Adet döngüsü dışında meydana gelen düzensiz kanamalar görülebilir.

 

İdrar ve Bağırsak Şikayetleri:

  • Mesaneye bası yapan myomlar sık idrara çıkma veya idrar yapmada zorluk yaratabilir.
  • Rektuma bası yaparsa kabızlık görülebilir.

 

Kısırlık (İnfertilite) ve Düşükler:

  • Özellikle submüköz yerleşimli myomlar, rahim iç boşluğunu bozarak gebelik elde etmeyi zorlaştırabilir veya gebelik kayıplarına yol açabilir.

 

Karında Şişlik:

  • Büyük myomlar fiziksel olarak karında belirgin bir şişliğe neden olabilir.

 

 

Tanısı Nasıl Konulur?

Pelvik muayene ve ultrason ile tanısı kolaylıkla konulur. Tanı ve tedavi sürecinde üç boyutlu USG,  MR ve tomografi cihazlarından faydalanılır.

 

Myom Çeşitleri

Submüköz Myom: Uterusun içini döşeyen endometrium tabakasının içinde görülür. En fazla şikayet oluşturan myom türüdür.

İntramural Myom: Uterusun kas tabakasına yerleşir ve rahim kasılmalarını bozarak uzun süre adet görülmesine sebep olur.

Subseröz Myom: Uterusun en dış tabakasından gelişir ve karın içine doğru büyüme yapar. Hastalarda çok fazla belirti vermediğinden şikayet oranı azdır. Şikayetler genellikle bası yaptığı diğer organlara aittir. Kalın bağırsağa bası yaparak kabızlık, idrar torbasında bası yaparak sık idrara çıkma şikayetlerine neden olabilir.

Saplı Myom: Myom uterusa sadece ince bir bağ ile bağlı ise saplı myom olarak tanımlanır.

İnterligamenter Myom: Rahmin bağları arasına yerleşir. Nadiren ağrı yapar. İdrar yollarına bası yaparsa böbrekte şişmeye neden olabilir.

 

Myomlarda Tedavi  

Hastada myomlara bağlı bir şikayet yoksa, hiç bir şey yapmadan takip edilebilir. Şikayetleri olan hastalarda myomları küçültmek ve semptomları hafifletmek için ilaçlar kullanılabilir. Doğum kontrol hapları, GnRH agonistleri ve hormonlu spiral (Mirena), transeksamik asit, NSAİD ilaçlar gibi medikal tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Fakat bu medikal tedavilerin myomu yok etmeyeceği akılda tutulmalıdır.

Uterin arter embolizasyonu, radyofrekans ablasyon gibi alternatif tedaviler de myomların küçülmesini ve şikayetlerin azalmasını sağlayabilir. Fakat bu alternatif tedaviler de myomu tamamen ortadan kaldıramaz. Eğer myomun tamamen ortadan kaldırılması isteniyorsa tek seçenek cerrahidir.

 

Myomlarda Cerrahi Tedavi

Doğurganlığını korumak isteyen hastalarda myomlar cerrahi olarak çıkartılır ve rahim dokusu korunur. Myomektomi (myomların çıkartılması) sırasında maksimum özen gösterilerek oluşan boşluğu 2-3 kat onarmak çok önemlidir. Çünkü hastada kalan rahim dokusu gelecekteki potansiyel gebeliklerde içerisinde bebek büyütecek kadar sağlıklı ve işlevsel olmalıdır.

Doğurganlığını tamamlamış hastalarda, eğer çok sayıda myom varsa rahim alınması (histerektomi) ameliyatı bile uygulanabilir. Cerrahide hedef hastanın beklentilerini karşılamak ve tek seferde hastayı sağlığına kavuşturmaktır. Bu nedenle hangi cerrahi seçeneğin uygulanacağı hastayla derinlemesine tartışılarak seçilmelidir.

Myomektomi Kapalı mı (Laparoskopik), Açık mı yapılmalı?

Myomların sayısı, yerleşim yeri, hastanın gelecekteki doğurganlık beklentisi gibi faktörler göz önünde bulundurularak histeroskopi, laparoskopi veya açık cerrahi uygulanabilir.  Aşağıda bir kaç farklı hasta senaryosu oluşturarak hangi cerrahinin seçilebileceğini açıklamaya çalışacağım;

-Submukoz yerleşimli 4 cm den küçük myomlarda histeroskopi en uygun seçenektir. Hastanın karnında hiç kesi olmaz, aynı gün taburculuk bile mümkündür.

-İntramural yerleşimli 10 cm’den küçük, tek myomu olan hastada laparoskopik myomektomi uygulanabilir. Laparoskopinin açık cerrahiye göre daha az ağrı, daha hızlı iyileşme, daha az kan kaybı gibi bazı avantajları bulunmaktadır. Fakat uzun dönem gebelik sonuçları açısından incelendiğinde, laparoskopinin açık cerrahiye üstünlüğü kaybolmaktadır. Hastanın rahminde yapılacak onarım myomektomi ameliyatının en önemli aşamasıdır.  Eğer laparoskopide en az açık cerrahi kadar iyi bir rahim onarımı yapılamayacaksa, açık cerrahi yapmak hasta için daha faydalıdır. Maalesef sosyal medyada laparoskopik cerrrahi her açıdan açık cerrahiye daha üstün gibi lanse edilmekte, bahsettiğim bu kritik konu hakkında genellikle bilgi verilmemektedir. Özellikle gebelik planlayan hastaların “açık mı, kapalı mı” kararını verirken ameliyatı yapacak cerrah ile bu konuyu enine boyuna gözden geçirmeleri elzemdir.

-Myom sayısı ile laparoskopik cerrahi arasında ters orantı bulunmaktadır. Çoklu myomu (5’ten fazla) olan ve doğurganlığın korunmasını isteyen hastalarda açık cerrahi daha güvenli ve başarılı bir seçenektir. Yine dev myomu olan hastalarda açık cerrahi daha güvenlidir.

Myomların Altından Kötü Huylu Hastalık Çıkabilir mi?

Myomlar iyi huylu tümörlerdir. Nadiren de olsa  (binde 3), altta yatan kötü huylu bir hastalık çıkabilir. Kötü huylu myomlara “Leiomyosarkom” denilmektedir. Özellikle hızlı büyüme, menopoz sonrası büyüme gibi bulgular varsa malignite riski akla gelmelidir. Bu nedenle myom ameliyatlarında onkolojik prensiplere uyulmalıdır.

Myom Ameliyatı Olacak Hasta Doktoru ile Neleri Konuşmalı?

  • Ameliyat kapalı mı, açık mı yapılacak.
  • Kapalı yapılacak ise myom karın dışına alınırken Onkolojik prensiplere uyulması ; torba içinde morselasyon ile olası bir kötü huylu hastalıkta karın içi yayılımın önlenmesi
  • Hasta gebelik istiyorsa onarımın kaç kat yapılacağı